Op een zonnige herfstdag spreken we landschapsarchitect Karin van Essen van MAAK space. Zij is vanaf dag één betrokken bij Vlietvoorde-EVE en kan precies vertellen hoe de buurt er straks uit komt te zien. We ontmoeten elkaar op de Veursestraatweg. Straks komt hier een statige laan met bomen en rododendrons, waardoor het voelt gelijk alsof je een landgoed betreedt. Wat een prachtige binnenkomer.

Als we aankomen op de plek waar EVE straks leeft, zien we een weiland. Gelijk reist de vraag: “Hoe wordt dit een bos?” Karin begint enthousiast te vertellen

EVE geeft invulling aan één van de boskamers
“Het landgoed, waar EVE een onderdeel van is, bestaat uit vier grote kavels. Twee daarvan worden boskamers en de andere twee hebben een sterkere relatie met het water. Alle vier de kavels liggen aan een ruime, open plek die onbebouwd blijft. Hier loopt de Limes, een grens- en verdedigingszone van de Romeinen met een rijke historie. In de toekomst maakt de gemeente hiervan een park, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en archeologische vondsten zichtbaar worden.”

lees meer

lees minder

P1011827 kopie

Karin van Essen, MAAK Space 

P1011799LR

Team MAAK Space

EVE komt tot leven

We wandelen verder en staan nu midden in het weiland dat we door het beeldende verhaal van Karin met heel andere ogen gaan bekijken. “De gemeente legt de hoofdbosstructuur rond de boskamer aan met grote bomen. Dat zorgt direct voor een beschutte en intieme sfeer. Wij zorgen ervoor dat het gevoel van wonen in het bos hier niet stopt, , maar doorloopt tot de voordeur en zelfs tot op je bank. Daarbij verrijken we het gebied met ecologisch waardevol groen, zodat de biodiversiteit vele malen rijker wordt dan nu.”

“Een bos is prachtig, maar het gaat een aantal jaren duren totdat dit tot wasdom komt. Naast een aantal grotere bomen, planten we daarom heel veel bomen en struiken van 1 tot 2 meter hoog dicht op elkaar, zodat deze elkaar snel omhoog gaan helpen. Zo ervaar je wel het groene gevoel, maar heb je ook voldoende privacy die je op je terras ervaart door de volle bosschages. We zorgen elk seizoen voor kleur, met groenblijvende planten en bloembollen die in het vroege voorjaar kleur geven aan EVE. De bomen die we planten zijn blijvers en drijvers. De drijvers helpen de blijvers groeien, maar worden later gekapt om ruimte te geven.”

lees meer

lees minder

Gemaakt voor natuurliefhebbers
Omdat het bos je eigendom wordt als je hier woont, zijn we benieuwd hoe dat werkt. Wie gaat alles onderhouden en wie bepaalt welke bomen blijven staan en gekapt worden? Karin legt uit dat degene die de aanplant doet, in ieder geval het eerste jaar het onderhoud doet. Daarna kan deze partij betrokken blijven en ervoor zorgen dat het bos in een aantal fases gedund wordt.

“Zodra bewoners gesetteld zijn, beslissen zij hoe het beheer eruitziet. Misschien richten ze een tuincommissie op of schakelen een hovenier in. Het kan zelfs een combinatie worden. Doordat we vanaf het begin duidelijk zijn over het natuurlijke en organische karakter van EVE, verwachten we dat hier mensen komen wonen die de natuur en haar verrassingen omarmen.”

Een ultiem vrij gevoel
In EVE zie je geen geparkeerde auto’s staan. Toch is er voor iedereen een eigen parkeerplaats, soms zelfs twee. “Hoe dat werkt, legt Silvester, de architect, uit”, zegt Karin. “Wat ik leuk vind om te vertellen is wat dit doet voor de natuur en voor je beleving.

Stel je voor: een plek zonder verkeersgeluiden, waar je altijd uitzicht hebt op groen en waar kinderen vrij en veilig spelen. Hier hoef je niet op zoek naar de natuur, je lééft erin. Dat is toch fantastisch?”

Panelen Eve5

Alles valt op zijn plek
We lopen langs de plek waar een van de drie watergangen komt. Het idee is om hier steigers aan te leggen en ook ligplaatsen te verkopen, waardoor je met een kano of boot zo de Vliet op vaart. Karin reageert hierop:

“Ik vind dat Vlietvoorde-EVE alles biedt wat je als natuurliefhebber en rustzoeker maar kunt wensen. Het is mooi dat wij van MAAK space hier samen met de architecten van MIX Architectuur een bijdrage aan hebben mogen leveren. De samenwerking was een heel fijn samenspel waarin we zochten naar een optimale samenhang tussen stedenbouw, architectuur en natuur, waardoor je als bewoner écht het gevoel hebt dat je elke dag een beetje op vakantie bent.”