DSC05367

Boslandschap

Bezoek je nu de locatie, dan zie je een weidelandschap. Logisch dat je je afvraagt hoe wij ervoor zorgen dat je straks in alles voelt dat je in een boslandschap leeft. We nodigen je uit om de verhalen van de architect en landschapsarchitect te lezen. Zij schetsen een beeld van de sfeer. Maar eerst even concreet: hoe zit het precies met die bomen? Hoe groot zijn ze, waar komen ze en hoe zorgen we voor de juiste balans tussen licht en openheid versus privacy?

Placeholder
Terpwoning staand 2

Een statige entree

Landgoed Vlietvoorde bereik je door de nieuwe brug over te gaan. Meteen proef je een andere sfeer door de grote bomen en rododendrons. De meeste beplanting langs de toegangsweg wordt met volwassen exemplaren aangeplant, zodat al snel het gevoel van een statige laan ontstaat.

Een slim ecosysteem voor groei en biodiversiteit

Verderop in Vlietvoortde-EVE is er een grote variatie aan beplanting. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar het helpt bomen en struiken ook sneller groeien. Ze beschermen elkaar en profiteren van de beschutting, schaduw of juist zon die ze elkaar geven. Zo versnellen we de natuurlijke ontwikkeling, zonder deze te forceren. In verschillende fases zullen bepaalde bomen en struiken moeten worden uitgedund om ruimte te maken voor gezonde groei.

Volwassen bomen vanaf het begin

Bij de aanleg worden al diverse grotere bomen geplant, variërend van 4 tot 7 meter hoog. Dit zijn voornamelijk inheemse soorten die goed gedijen op deze plek. Zo ontstaat meteen een volgroeid beeld.

  • De zoete kers geeft prachtige bloesem in het voorjaar en smakelijke kersen in de zomer.
  • De populier is een snelle groeier die in korte tijd een volwassen bosbeeld creëert.
  • Prachtige sparren zijn groenblijvend, waardoor het landschap ook in de winter levendig blijft.
  • De snelgroeiende els komt richting het water. Deze boom heeft een dichte vertakking en is goed bestand tegen wind.

lees meer

lees minder

Verschillende soorten boslandschap

Vlietvoorde-EVE krijgt twee verschillende boslandschappen: het dichte bos en het open bos. Beide landschappen hebben tijd nodig om zich tot een volwaardig boslandschap te ontwikkelen. Hieronder leggen we uit wat de verschillen zijn.

Het dichte bos: veren en meerstammige bomen

Meerstammige bomen hebben een speelse, luchtige vorm en zijn perfect om in te klimmen. Ze breken de wind en zijn van grote ecologische waarde voor vogels en insecten. Veren zijn bomen met fijn vertakte twijgen en dunne takken, die zorgen voor een lichte, speelse structuur. Deze bomen worden 2 tot 2,5 meter hoog aangeplant en staan dicht op elkaar. Per 100 m² komen ongeveer 20 bomen, waardoor al snel een echt bosgevoel ontstaat.

202502 EVE situatie bos

Dicht bos

EVE dicht bos 1

Aanplantjaar

EVE dicht bos 2

>10 jaar

EVE dicht bos 3

>30 jaar

Open bos

EVE open bos 1

Aanplantjaar

EVE open bos 2

>10 jaar

EVE open bos 3

>30 jaar

DSC05367

Bossages zorgen voor groei en privacy

De onderkant van deze bomen wordt opgevuld met een dichte struikenlaag van ongeveer 1 tot 1,5 meter hoog. Ook qua struiken zorgen we voor variatie in kleur, periode van groei en de voedselvoorziening.

  • Wintergroene soorten zoals hulst en taxus zorgen voor jaarrond beschutting.
  • Bessenstruiken zoals liguster, lijsterbes en meidoorn trekken vogels en egeltjes aan.
  • Eetbare soorten zoals vlier en hazelaar bieden ook voor mensen een natuurlijke oogst.

Het mooie is dat deze bossages ook als natuurlijke erfafscheidingen dienen, waardoor je privacy hebt zonder harde, onnatuurlijke barrières. Omdat de struiken dicht op elkaar staan, groeien ze sneller. Alle beplanting probeert namelijk zoveel mogelijk licht te vangen.

Het open bos: ruimte voor kruiden en gras

In het midden van Vlietvoorde-EVE wordt een opener bosgebied. Hier komen naast grote bomen en veren ook kruidenrijke grasvegetatie en op bepaalde plekken struiken. Dit zorgt voor een afwisselend landschap met lichte, open ruimtes waar je heerlijk kunt ontspannen.